Jeżeli jesteście fanami kuchni Magdy Gessler, polecamy spróbować ten deser. Jego siła tkwi w prostocie!
składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietany 36%
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki rumu
- Szczypta cukru pudru
przyrządzanie:
- Połam czekoladę na kosteczki i wrzuć do rondelka. Rozpuść ją na najmniejszym ogniu uważając, by się nie przypaliła. Odstaw do ostygnięcia.
- Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno z cukrem.
- Do ostudzonej czekolady dodaj rum, śmietanę, żółtko i dokładnie wymieszaj. Następnie ubij mikserem na sztywną masę. Dodaj ubite białko i delikatnie wymieszaj.
- Gotowy mus przełóż do miseczek i wstaw do lodówki na całą noc. Podawaj oprószony ulubionymi dodatkami.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem