Pyszny deser, doskonały na walentynki. Podbij serce ukochanej osoby delikatnym połączeniem czekolady i pistacji!
[caption id="attachment_198621" align="aligncenter" width="1000"] Chocolate, avocado and pistachio mousse, selective focus[/caption]składniki:
- tablizka gorzkiej czekolady
- 3/4 tablizki białej czekolady
- 3 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek pistacji + kilka sztuk do dekoracji
- Chilli w proszku
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) ubitej na sztywną pianę
przyrządzanie:
Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Następnie odkładamy do ostudzenia.
W misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy czekolady, pokruszone pistacje, chilli i likier. Mieszamy dokładnie i dodajemy do ubitej śmietany. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy je powoli do czekoladowego kremu i ostrożnie mieszamy.
Mus przekładamy do małych szklanek, przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.
Przed podaniem wyciągamy z lodówki, ściągamy folię a górę deseru posypujemy pokruszonymi pistacjami.