Pyszny deser, doskonały na walentynki. Podbij serce ukochanej osoby delikatnym połączeniem czekolady i pistacji!
[caption id="attachment_198621" align="aligncenter" width="1000"] Chocolate, avocado and pistachio mousse, selective focus[/caption]
 Chocolate, avocado and pistachio mousse, selective focus[/caption]składniki: 
 
- tablizka gorzkiej czekolady
- 3/4 tablizki białej czekolady
- 3 jajka (osobno żółtka i osobno białka)
- 2 łyżki cukru pudru
- 8 łyżek pistacji + kilka sztuk do dekoracji
- Chilli w proszku
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) ubitej na sztywną pianę
przyrządzanie:
Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Następnie odkładamy do ostudzenia.
W misce ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy czekolady, pokruszone pistacje, chilli i likier. Mieszamy dokładnie i dodajemy do ubitej śmietany. Ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy je powoli do czekoladowego kremu i ostrożnie mieszamy.
Mus przekładamy do małych szklanek, przykrywamy folią aluminiową i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny.
Przed podaniem wyciągamy z lodówki, ściągamy folię a górę deseru posypujemy pokruszonymi pistacjami.
 
           
                 
                             
                                     
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














