Coś dla wszystkich czekoladoholików! Oto prawdziwie czekoladowy, aksamitny, rozpływający się mus! Idealny na deser, bez względu na okazję.
składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 30g cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 200ml słodkiej śmietanki 36%
- 50g gorzkiej czekolady do posypania
przyrządzanie:
- W niewielkim garnku zagotować wodę 1/3 wysokości naczynia. Nad gotującą wodą wstwić miskę z pokruszoną czekoladą i miodem.
- Zdjąć, jak masa będzie gładka
- Oddzielić białka od żółtek
- Kremówkę ubić, a z białek zrobić sztywną pianę – dodać do niej cukier puder.
- Przestudzoną czekoladę zmiksować krótko. Po chwili dodać żółtka.
- Następnie do masy czekoladowej dodać bitą śmietanę i delikatnie połączyć.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Gotowy mus przełożyć do pucharków i studzić.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















