Coś dla wszystkich czekoladoholików! Oto prawdziwie czekoladowy, aksamitny, rozpływający się mus! Idealny na deser, bez względu na okazję.
składniki:
- 200g gorzkiej czekolady
- 3 jajka
- 30g cukru pudru
- 1 łyżka miodu
- 200ml słodkiej śmietanki 36%
- 50g gorzkiej czekolady do posypania
przyrządzanie:
- W niewielkim garnku zagotować wodę 1/3 wysokości naczynia. Nad gotującą wodą wstwić miskę z pokruszoną czekoladą i miodem.
- Zdjąć, jak masa będzie gładka
- Oddzielić białka od żółtek
- Kremówkę ubić, a z białek zrobić sztywną pianę – dodać do niej cukier puder.
- Przestudzoną czekoladę zmiksować krótko. Po chwili dodać żółtka.
- Następnie do masy czekoladowej dodać bitą śmietanę i delikatnie połączyć.
- Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Gotowy mus przełożyć do pucharków i studzić.