Mamy coś dla prawdziwych fanów białej czekolady. Aksamitny mus z dodatkiem borówek. Uwaga! Jest naprawdę słodki.
składniki:
- 100 g białej czekolady
- 25 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki 36 %
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie borówek
- szczypta soli
przyrządzanie:
Borówki umyć, osuszyć.
Masło, połamaną czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku roztopić na małym ogniu, mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Następnie wystudzić, włożyć do lodówki na kilka godzin do porządnego schłodzenia. Następnie ubić na sztywną pianę, uważając, aby masa się nie zwarzyła (ważne!). W międzyczasie białko ubić na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodać cukier i ubijać do uzyskania lśniącej, sztywnej piany. Żółtko wmiksować do masy czekoladowej, a następnie całość delikatnie, lecz dokładnie wymieszać z pianą z białka. Przełożyć do pucharków, posypać borówkami. Wstawić do lodówki do schłodzenia.