Grecka zapiekanka zwana Musaką, na bazie bakłażana, mięsa mielonego i innych dodatków, na pewno trafi w wasz gust!
składniki:
2 bakłażany
2 cebule
2 duże ziemniaki
2 ząbki czosnku
pół kilograma mięsa mielonego np. wieprzowo- wołowe
puszka pomidorów
1 łyżeczka oregano
szczypta cynamonu
sól, pieprz
ser żółty do posypania
sos:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz
przyrządzanie:
Na początku kroimy bakłażana w plasterki, solimy i odstawiamy na pół godzinki, aby puścił goryczkę.
Po tym czasie podsmażamy go z obu stron na patelni, aż się lekko zarumieni. Odstawiamy na moment.
Cebulę i czosnek kroimy na drobno, smażymy na złoty kolor, dodajemy mielone mięso i podsmażamy, aż mięso ładnie się zarumieni.
Dodajemy pomidory z puszki, wszystkie podane w przepisie przyprawy i dusimy 30 minut.
Sos do Musaki: rozpuszczamy masło w małym garnku, dodajemy mąkę, mieszamy i stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszając. Doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy solą, pieprzem.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami plasterki bakłażana i mięso.
Zalewamy całość sosem, układamy surowe plasterki ziemniaka i wszystko posypujemy serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 55 minut.