Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Nadziewana pierś cielęca

  • 3 kg piersi cielęcej
  • 500 g chleba tostowego
  • 200 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 2 cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 gałązki majeranku
  • 5 listków lubczyku
  • 5 liści szałwii
  • 2 łyżki skrobi spożywczej
  • 2 jajka
  • Farsz:
  • 2 cebule
  • 100 selera
  • 2 marchewki
  • 1 kg kości cielęcych
  • 2 łyżki miąższu pomidorowego
  • 250 ml białego wina

Obkroić chleb, miękisz pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i obficie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gorącym mlekiem zalać chleb i całość pod przykryciem pozostawić do napęcznienia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę i boczek. Zioła umyć i osączyć. Pietruszkę i majeranek oddzielić od gałązek i razem z lubczykiem i szałwią posiekać. Posiekane zioła dodać z jajkami do namoczonego chleba i wszystko dobrze wymieszać. Piec nagrzać do 170 st. Pierś cielęcą umyć, osuszyć, wykroić kieszeń, doprawić ze wszystkich stron solą i pieprzem. Nadzieniem napełnić „torebkę" mięsną, a otwór zaszyć kuchennymi nićmi. Obrać cebulę i pokroić w ćwiartki. Marchew i seler obrać, pokroić w grubą kostkę. Kości cielęce, warzywa i miąższ pomidorowy włożyć do gęsiarki i położyć na nich pierś. Powierzchnię piersi natrzeć łyżką oleju i całość wstawić do piekarnika. Po ok. 45 minutach podlać całość połową białego wina. Po ok. 30 minutach powtórzyć czynność i dolać jeszcze ½ l wody. W trakcie pieczenia często podlewać pieczeń powstałym sosem. Piec przez ok. 2,5-3 godziny. Pod koniec pieczenia zwiększyć temp. do 220 st., żeby skórka była chrupiąca. Pieczeń położyć ostrożnie na deskę do krojenia z rynienką odpływową i pozostawić na ok. 5 minut. Sos z pieczenia przetrzeć przez sitko i połączyć z rozprowadzoną w odrobinie wody skrobią. Podawać z mięsem.