Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Nadziewana pierś cielęca

  • 3 kg piersi cielęcej
  • 500 g chleba tostowego
  • 200 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
  • 2 cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pęczek pietruszki
  • 2 gałązki majeranku
  • 5 listków lubczyku
  • 5 liści szałwii
  • 2 łyżki skrobi spożywczej
  • 2 jajka
  • Farsz:
  • 2 cebule
  • 100 selera
  • 2 marchewki
  • 1 kg kości cielęcych
  • 2 łyżki miąższu pomidorowego
  • 250 ml białego wina

Obkroić chleb, miękisz pokroić w kostkę i włożyć do miseczki. Mleko zagotować i obficie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gorącym mlekiem zalać chleb i całość pod przykryciem pozostawić do napęcznienia. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na patelni podsmażyć na łyżce oleju cebulę i boczek. Zioła umyć i osączyć. Pietruszkę i majeranek oddzielić od gałązek i razem z lubczykiem i szałwią posiekać. Posiekane zioła dodać z jajkami do namoczonego chleba i wszystko dobrze wymieszać. Piec nagrzać do 170 st. Pierś cielęcą umyć, osuszyć, wykroić kieszeń, doprawić ze wszystkich stron solą i pieprzem. Nadzieniem napełnić „torebkę" mięsną, a otwór zaszyć kuchennymi nićmi. Obrać cebulę i pokroić w ćwiartki. Marchew i seler obrać, pokroić w grubą kostkę. Kości cielęce, warzywa i miąższ pomidorowy włożyć do gęsiarki i położyć na nich pierś. Powierzchnię piersi natrzeć łyżką oleju i całość wstawić do piekarnika. Po ok. 45 minutach podlać całość połową białego wina. Po ok. 30 minutach powtórzyć czynność i dolać jeszcze ½ l wody. W trakcie pieczenia często podlewać pieczeń powstałym sosem. Piec przez ok. 2,5-3 godziny. Pod koniec pieczenia zwiększyć temp. do 220 st., żeby skórka była chrupiąca. Pieczeń położyć ostrożnie na deskę do krojenia z rynienką odpływową i pozostawić na ok. 5 minut. Sos z pieczenia przetrzeć przez sitko i połączyć z rozprowadzoną w odrobinie wody skrobią. Podawać z mięsem.