Cienki chrupiący omlet z egzotycznym nadzieniem: z bakłażanów i grzybów shiitake
przepis z kuchni: tajskiej
czas: 30 minut
liczba porcji: 2
składniki:
4 jajka
1 łyżka mąki
sól, pieprz
Nadzienie:
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 bakłażan
1/2 zielonej papryki
3 grzyby shiitake
pomidor
1 łykża jasnego sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
szczypta pieprzu
olej do smażenia
przyrządzanie:
W woku rogrzać łyżkę oleju. Wrzucić posiekany drobno czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać pokrojone w kostkę cebule i bakłażana i smażyć na złoty kolor. Wrzucić pokrojoną w drobne paski paprykę i chwilę jeszcze wszystko razem smażyć aż papryka zmięknie. Dodać pokrojone w paseczki, wcześniej zalane wrzątkiem grzyby i pokrojonego w kostkę pomidora oraz sos sojowy, cukier i pieprz. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce.
Jajka zmiksować, dodać mąkę oraz sól i pieprz. Na dużej patelni rozgrzać olej, wlać połowę masy jajecznej i smażyć cienki omlet. Gdy jajka się zetną, zdjąć z patelni i usmażyć kolejny. Na środek każdego nałożyć nadzienie, zawinąć boki omletu do środka, tworząc kwadratową sakiewkę.