Kwaśnica to zupa idealna na jesienną słotę. Bogata w witaminę C a dzięki temu zdrowa i wartościowa. Koniecznie przetestuj nasz przepis na najpyszniejszą kwaśnicę!
składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych surowych,
- 350 g wędzonych żeberek (nie wiedziałam, że tak łatwo je kupić)
- 1 kg kiszonej kapusty,
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- sok z kapusty kiszonej (w zależności od potrzeby - zupa ma być kwaśna)
- 1 cebula
- vegeta, magi lub kostka rosołowa (niekoniecznie jeśli mamy dużo mięsa i wędzonki)
- 6 kulek ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku
- kilka ziemniaków
przyrządzanie:
- Oba rodzaje żeberek podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w dużym garnku.
- Zalać około 2 litrami zimnej wody. Zagotować na bardzo małym ogniu.
- Kapustę, sok z kapusty listki laurowe i ziele angielskie. Gotować około 2 godzin – do miękkości mięsa (nie zaszkodzi dłużej). Dodać pozostałe przyprawy.
- Pokrojony w plasterki boczek wytopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i wszystko razem podsmażyć. Dodać do zupy, pogotować jeszcze kilkanaście minut.
- Osobno ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodać do zupy.
- SMACZNEGO!