Surówka z buraczków pasuje do wielu mięs i ryb. Stanowi idealny dodatek do obiadu. Może być także samodzielnym posiłkiem! Burak jest zdrowy, a surówka z niego pyszna i pożywna.
składniki:
1kg buraków
2 jabłka
Sok z połowy cytryny
1 pęczek natki pietruszki
2 cebule
Sol,pieprz czarny,cukier
Oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Buraki umyć i ugotować w mundurkach, lub upiec zawinięte w foli w piekarniku. Obie formy zajmują w zasadzie tyle samo czasu ( u mnie jest to zawsze do 2h) Jeżeli pieczemy w piekarniku to w temp.190C.
Jeżeli gotujemy to do gotowania dodać 1 łyżkę octu oraz łyżeczkę cukru. Gotować na wolnym ogniu bez pokrywki.
Ugotowane/upieczone buraki obieramy ze skórek kiedy wystygną.
Trzemy na tarce o grubych oczkach.
Jabłka obieramy i także ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Natkę pietruszki siekamy, cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.
W misce łączymy wszystkie składniki razem ze sobą doprawiając przyprawami wg. naszego smaku, sokiem z cytryny oraz oliwa z oliwek.
Odstawić na godzinę.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy