Jakie pączki najlepiej smakują w Tłusty Czwartek? Te zrobione w domowym zaciszu! Przedstawiamy przepis na najlepsze pączusie domowej roboty.
składniki:
- ok. 3 , 5 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szkl. cukru zwykłego
- 4 żółtka
- 1 całe jajko
- 60 g świeżych drożdży
- 1/4 kostki masła
- 1,5 szkl. mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka spirytusu
- ok. 3/4 szkl. konfitury różanej
przyrządzanie:
- Drożdże kruszymy do miski, dodajemy 2 łyżki cukru i 1/2 szkl. lekko ciepłego mleka, mieszamy, odstawiamy przykrywając ściereczką aby podrosły. Mąkę przesiewamy razem z solą. Jajko i żółtka trzemy na puszysty kogel – mogel z resztą cukru. Masło roztapiamy i studzimy. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy spirytus i masło.
- Przykrywamy na co najmniej 1,5 h!
- Po tym czasie rozwałkujemy ciasto, robimy kuleczki, do środka nakładamy trochę marmolady i znów odstawiamy na co najmniej godzinę.
- W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i smażymy. Odtłuszczamy na papierze.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe