Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Najlepsze kasztany są tylko jesienią

 

Na surowo czy pieczone?

 

kasztany2

Świeże kasztany można po obraniu ze skórki jeść na surowo, wyschnięte można już tylko spożywać po upieczeniu, ugotowaniu lub konserwowe. Na Węgrzech i Słowacji je się przetartą masę kasztanową świeżą bądź mrożoną. Dodaje się ją także do wyrobów cukierniczych (wypieków, deserów) i mięs. W Niemczech natomiast popularna jest zupa z marona.

Z kasztanów robi się także mąkę, której używa się do wypieków bezglutenowych. Ponieważ ma słodkawy smak ciasta pieczone z mąki kasztanowej są smaczne i nie wymagają wielu dodatków.

Kasztany zawierają sporo skrobi w postaci węglowodanów złożonych, które są dłużej wchłaniane przez organizm, przez co stanowią bardzo dobre źródło energii. Zawierają także spore ilości błonnika, są więc zdrową przekąską, a ponieważ dodatkowo zawierają spore ilości potasu, magnezu oraz wapnia polecane są szczególnie osobom uprawiającym sporty. Kasztany jadalne zawierają też tyle samo witaminy C co cytryna!

Kasztany, których nie udało nam się zjeść na surowo najlepiej upiec w piekarniku. Trzeba jednak je wcześniej naciąć nożykiem na krzyż w miejscu, gdzie są spiczaste i ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy je ok. 20-25 min. w temperaturze 190 st. Warto podczas pieczenia potrząsnąć blachą, by upiekły się równomiernie ze wszystkich stron. Po upieczeniu najlepiej smakują obrane i zjedzone jeszcze ciepłe. Możemy je także uprażyć na suchej patelni przez 30 min. Po uprażeniu obieramy i jemy.

Ponacinane marony można także ugotować w zwykłej wodzie (30 minut) i później wykorzystać jako dodatek do przetworów, posiekać na farsz do mięsa lub użyć zamiast ziemniaków.

Na następnej stronie znajdziesz przepis na pastę w kasztanów!