Zatrzymać w butelce smak i zapach lata? Rozkoszować się przyrządzonymi przez siebie nalewkami? To nic trudnego! Wystarczy raptem trochę owoców, chwila wolnego czasu i... sporo cierpliwości.
Każdy, kto choćby raz spróbował, ten wie, że nie ma nic lepszego od przygotowanych przez siebie nalewki lub likieru. Dobrą szkołą dla wszystkich, którzy zaczynają będzie NALEWKA WIŚNIOWA. Podobnie prosty przepis jest na ŚLIWÓWKĘ – jej smak zyskuje niezwykle dzięki dodaniu rodzynek. Dla tych, którzy cenią sobie lekkość i słodycz polecimy NALEWKĘ BRZOSKWINIOWĄ.
Podczas wypraw do lasu warto uważnie rozglądać się dookoła. Jeśli znajdziemy owoce czeremchy, jesteśmy już tylko o krok od otrzymania CZEREMCHÓWKI, której aromat zaskoczy nawet największych koneserów. Ciekawy smak otrzymamy dzięki JARZĘBINÓWCE – ma ona też wartości lecznicze (pod warunkiem, że jest spożywana z umiarem). Ale kompletne zaskoczenie wywoła u nas zapach NALEWKI RÓŻANEJ. Na dzikich łąkach, a także polanach leśnych lubi rosnąć pigwa. Zbierzmy ją, a smak otrzymanej PIGWÓWKI wynagrodzi nam poranione przy zbiorach ręce…
Każdy podany tu przepis można dowolnie modyfikować w zależności od tego czy lubimy trunki bardziej słodkie czy wytrawne. By zmienić moc nalewek wystarczy tylko poeksperymentować z proporcjami wódki i spirytusu.