Obiecujemy, że lepszego przepisu na pieczone żeberka nie znajdziecie nigdzie indziej.
składniki:
- 2 kilogramy chudych (ale bez przesady), ładnych żeberek wieprzowychna marynatę:
- łyżeczkę ostrej sproszkowanej papryki
- łyżeczkę słodkiej sproszkowanej papryki
- czubatą łyżeczkę suszonego, granulowanego czosnku (świeży by się spalił)
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- 2 łyżeczku zmielonego kminku
- czubatą łyżeczkę soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- ćwierć szklanki piwa
przyrządzanie:
Żeberka bardzo dokładnie myję pod bieżącą wodą – usuwam wszystkie kawałki kości
Mięso suszę i kroję na kawałki, tak by w każdym znalazły się dwie kostki.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą.
Żeberka wkładam do miski, zalewam marynatą i dokładnie je nią pokrywam ze wszystkich stron, Miskę przykrywam i wstawiam do lodówki. Podczas marynowania mięso kilka razy przewracam, by wszystkie jego kawałki nabrały aromatu marynaty.Zamarynowane żeberka obsmażam krótko na oleju na silnym ogniu – powinny się z wszystkich stron lekko zrumienić.
Mięso suszę i kroję na kawałki, tak by w każdym znalazły się dwie kostki.
Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszam ze sobą.
Żeberka wkładam do miski, zalewam marynatą i dokładnie je nią pokrywam ze wszystkich stron, Miskę przykrywam i wstawiam do lodówki. Podczas marynowania mięso kilka razy przewracam, by wszystkie jego kawałki nabrały aromatu marynaty.Zamarynowane żeberka obsmażam krótko na oleju na silnym ogniu – powinny się z wszystkich stron lekko zrumienić.
Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, zalewam pozostałą marynatą i tłuszczem z patelni, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzango do 180 stopni na półtorej godziny. Podczas pieczenia mięso kilka razy przewracam w naczyniu.
Po upływie półtorej godziny, naczynie odkrywam, zwiększam temperaturę do 220 stopni i piekarnik przestawiam na grill i piekę jeszcze 10-15 minut, aż na żeberkach utworzy się chrupiąca skórka.