Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Najlepszy barszcz zabielany

Barszcz w jesienne popołudnia to bardzo trafny wybór. Jedna miseczka dostarczy nam cennych wartości odżywczych, rozgrzeje i nasyci. Nasz ulubiony barszcz to ten zabielany. Smakuje jak za dawnych lat!

Borscht_with_bread

składniki:

  • 5 średnich buraków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3–4 ziemniaki
  • 3 ziela angielskie
  • 4–5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki octu winnego
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany, 12%
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • szczypta cukru

przyrządzanie:

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i marchew razem z cebulą przesmażamy na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy do tego koncentrat i przesmażamy przez chwilę, wystarczy, że koncentrat połączy się z warzywami. Odstawiamy.
  2. Buraki obieramy i kroimy w słupki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, kilka centymetrów nad buraki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, rozgnieciony czosnek, liście laurowe i 1 łyżkę octu. Wstawiamy na ogień. Gdy buraki zaczną się gotować dodajemy marchewkę z cebulą mieszamy i powoli gotujemy, możemy lekko posolić.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę jak na zupę, zalewamy wodą i gotujemy lekko posolone. Gdy są już prawie dobre, odcedzamy i dodajemy do barszczu. Całość razem powoli gotujemy, aż ziemniaki i buraczki będą miękkie, przy czym, buraczki powinny zostać sprężyste i chrupiące, nie rozgotowane. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy więcej wody (ja musiałam dolać, barszcz i tak wychodzi gęsty).
  4. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją z barszczem i łączymy razem. Śmietanę rozcieńczamy również gorącym barszczem i łączymy. Barszcz doprawiamy wg smaku: octem, pieprzem, jeśli jest jeszcze potrzeba, solą i szczyptą cukru. Dodajemy koperek, mieszamy i odstawiamy na 1–2 godziny. Po tym czasie podgrzewamy barszcz i podajemy (tuż przed podaniem lubię dodać odrobinę szczypiorku). Smacznego!
  5. Drugi sposób na ziemniaki. Ziemniaki obieramy i gotujemy osobno. Po ugotowaniu ugniatamy je z łyżką śmietany. Podajemy do barszczu oddzielnie okraszone skwarkami lub cebulką.

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : CHLEB MARCHWIOWY >>>