Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Najlepszy barszcz zabielany

Barszcz w jesienne popołudnia to bardzo trafny wybór. Jedna miseczka dostarczy nam cennych wartości odżywczych, rozgrzeje i nasyci. Nasz ulubiony barszcz to ten zabielany. Smakuje jak za dawnych lat!

Borscht_with_bread

składniki:

  • 5 średnich buraków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3–4 ziemniaki
  • 3 ziela angielskie
  • 4–5 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki octu winnego
  • ¾ szklanki kwaśnej śmietany, 12%
  • 3 łyżki masła
  • 1 płaska łyżka mąki
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • szczypta cukru

przyrządzanie:

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i marchew razem z cebulą przesmażamy na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy do tego koncentrat i przesmażamy przez chwilę, wystarczy, że koncentrat połączy się z warzywami. Odstawiamy.
  2. Buraki obieramy i kroimy w słupki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą, kilka centymetrów nad buraki. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, rozgnieciony czosnek, liście laurowe i 1 łyżkę octu. Wstawiamy na ogień. Gdy buraki zaczną się gotować dodajemy marchewkę z cebulą mieszamy i powoli gotujemy, możemy lekko posolić.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę jak na zupę, zalewamy wodą i gotujemy lekko posolone. Gdy są już prawie dobre, odcedzamy i dodajemy do barszczu. Całość razem powoli gotujemy, aż ziemniaki i buraczki będą miękkie, przy czym, buraczki powinny zostać sprężyste i chrupiące, nie rozgotowane. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy więcej wody (ja musiałam dolać, barszcz i tak wychodzi gęsty).
  4. Na patelni rozpuszczamy pozostałe masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Rozprowadzamy ją z barszczem i łączymy razem. Śmietanę rozcieńczamy również gorącym barszczem i łączymy. Barszcz doprawiamy wg smaku: octem, pieprzem, jeśli jest jeszcze potrzeba, solą i szczyptą cukru. Dodajemy koperek, mieszamy i odstawiamy na 1–2 godziny. Po tym czasie podgrzewamy barszcz i podajemy (tuż przed podaniem lubię dodać odrobinę szczypiorku). Smacznego!
  5. Drugi sposób na ziemniaki. Ziemniaki obieramy i gotujemy osobno. Po ugotowaniu ugniatamy je z łyżką śmietany. Podajemy do barszczu oddzielnie okraszone skwarkami lub cebulką.

SPRAWDŹ PRZEPIS NA : CHLEB MARCHWIOWY >>>