Tzatziki to popularny grecki dip składający się przede wszystkim z jogurtu, czosnku i ogórka. Pasuje do chleba, pity czy ziemniaków!
[caption id="attachment_196190" align="aligncenter" width="775"] Tzatziki is appetizer from the Greek cuisine made of strained yogurt with cucumbers, garlic and fresh green herbs[/caption]składniki:
- 500ml jogurtu greckiego
- ok. 300g ogórka
- 3 -4 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Ogórka obrać, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć pestki.
- Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Ogórka posolić i pozostawić na ok. 10 minut.
- Dodać jogurt, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Całość przełożyć do miseczki, polać łyżką oliwy, przykryć np. folią spożywczą i wstawić na co najmniej 1 godz. do lodówki.