Przedstawiamy Wam naszym zdaniem najlepszy przepis na małże w sosie śmietanowym!
składniki:
- 1 kg świeżych muli
- 1 łyżka masła lub oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 1/2 papryczki chili
- pęczek natki pietruszki
- 250 ml białego wina
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
przyrządzanie:
Na maśle lub oliwie podsmażam posiekaną drobno szalotkę, czosnek i chili.
Wrzucam małże, dodaję wino i przykrywam, by małże się dusiły kilka minut, aż się otworzą. W trakcie podgrzewania poruszam rondelkiem.
Dodaję śmietanę, natkę pietruszki i chwilę podgrzewam, a potem dodaję masło i mieszam, aż się rozpuści.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem