Kto z nas nie lubi aromatycznego sosu pomidorowego NAPOLI? Dziś przedstawiamy wam sprawdzony i najlepszy przepis, prosto ze słonecznej Italii!
składniki:
- 1 puszka (400 g) pomidorów krojonych
- 1 mała cebula
- 50 ml + 1 łyżka oliwy z oliwek
- 50 g suszonych pomidorów z oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 niepełna łyżka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub 1 łyżka świeżego, posiekanego
- 1,5 łyżeczki suszonej bazylii lub 3 łyżeczki świeżej, posiekanej
- sól, pieprz
przyrządzanie:
Na średniej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić na nią posiekaną cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie dodać zmiażdżony czosnek, smażyć 1-2 minuty i dodać pomidory z puszki wraz z całym sokiem. Rozgnieść blenderem, jednak tak, aby pozostały małe kawałki pomidorów. Wymieszać, zagotować. Dodać ocet balsamiczny, cukier, posiekane drobno suszone pomidory.
Całość wymieszać, zminimalizować palnik i przykryć patelnię. Dusić całość ok. 25 minut. Po tym czasie odkryć pokrywkę, wymieszać i gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, dodać całą oliwę z oliwek, wymieszać.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy