Najlepsze pod słońcem żeberka na ostro! Dzięki marynacie mają wyrazisty smak. Mięso jest miękkie, a skórka krucha. Idealne na obiad dla całej rodziny.
składniki:
- 1,5 kg żeberek wieprzowych
- oliwa (do obsmażenia)
marynata
- łyżeczka ostrej papryki w proszku
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- kostka granulowanego czosnku
- 2 łyżki miodu
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki zmielonego kminku
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego
- ćwierć szklanki piwa
przyrządzanie:
Dzień wcześniej robię marynatę do żeberek ze wszystkich składników. Żeberka myję i kroję na mniejsze kawałki. Kawałki takie, żeby były 2 kostki. Często wychodzi nam nawet jedna kostka i też są w sam raz. Mięso wkładam do marynaty, w międzyczasie przekładam je, aby to na górze również nabrało smaku.
Właściwego dnia wyjmuję mięsko z marynaty i obsmażam z obydwu stron na oliwie.
Obsmażone mięsko umieszczam w naczyniu żaroodpornym i zalewam resztą marynaty, oliwą z patelni i ewentualnie, jeśli jest mało, dolewam szklankę wrzątku (czasem robię to w trakcie pieczenia, gdy widzę, że tłuszczyko-marynata znika.
Wstawiam do piekarnika na 180°C na półtorej godziny (90 minut).
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy