Niezwykle zaskakujący sernik - aksamitny, delikatny, z żurawinowym musem. Koniecznie musicie go wypróbować!
składniki:
- 160 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo
- 30 g masła, roztopionego
- 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 300 g żurawiny (świeżej lub mrożonej)
- świeżo wyciśnięty sok z połowy małej cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżeczki żelatyny w proszku lub 3 listki żelatyny
- 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
przyrządzanie:
Ciastka (w całości) i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy, schłodzić w lodówce do czasu przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową (od dołu i boki, nie górę) – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, więc woda nie może się dostać do formy.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 150ºC przez około 45 minut w kąpieli wodnej*. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. W razie konieczności lekko wydłużyć czas pieczenia.
W garnuszku umieścić żurawiny (mrożone bez wcześniejszego rozmrażania), sok z cytryny, cukier. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i popękania żurawiny. Przetrzeć przez sitko, dokładnie, do pozbycia się skórki i powstania gładkiego puree.
Żelatynę zalać wodą do jej pokrycia, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia. Wymieszać dokładnie z jeszcze ciepłym puree (w razie potrzeby puree można podgrzać). Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, w trzech turach, dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie wymieszać.
Mus żurawinowy wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe