Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego już dzisiaj przygotowujemy najlepsze przepisy, które możecie wykorzystać. Dwukolorowa babka to ciasto, które musi pojawić się na wielkanocnym stole. Znaleźliśmy najprostszy przepis.
składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag margaryny
- aromat waniliowy
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania
przyrządzanie:
- Margarynę rozpuścić w garnku na małym ogniu, ostudzić. Jajka zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy i dalej miksować na puszysty krem. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać. Następnie dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszać, aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i zmiksować.
- Dwie małe foremki na babkę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Można delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Lekko przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.