Picie nalewki z owoców dzikiej róży wzmacnia organizm, pomocniczo może być stosowana przy leczeniu przewodu pokarmowego, nerek, wątroby. Jak przygotować taką nalewkę? Specjalnie dla Was przepis na jej najprostszą wersję.
składniki:
- 25 dag owoców dzikiej róży
- 1 szklanka spirytusu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 50 dag cukru
- 1,5 szklanki wody
przyrządzanie:
- Oczyszczone i umyte owoce miksujemy i wrzucamy do słoja.
- Wino mieszamy ze spirytusem i zalewamy owoce.
- Z wody i cukru gotujemy syrop i gorący dodajemy do alkoholu i owoców.
- Słój zamykamy i pozostawiamy na 10 dni w słonecznym miejscu.
- Po ich upływie odcedzamy nalewkę, ponownie zamykamy i odstawiamy na tydzień tym razem w ciemne miejsce.
- Po tygodniu nalewkę można już ostatecznie przefiltrować, zlać do butelek, szczelnie zamknąć i wynieść do piwniczki na pół roku.