Pyszna i zdrowa wersja pizzy. Tym razem bezglutenowa - idealna na wieczorne przyjęcia.
składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 łyżka zmielonego lnu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 2 białka
przyrządzanie:
- Wszystkie suche składniki umieścić w jednej misce i ze sobą przemieszać.
- Przygotować rozczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia
- Białka ubić
Suche składniki wysypać na stolnice i dodać do nich letni rozczyn, zagnieść ciasto, a na samym końcu dodać białka ubite, oliwę i przyprawić solą oraz pieprzem. Wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Spody do pizzy są już prawie gotowe. Teraz nastaw piekarnik na 200 stopni.
Wyłóż blaszkę na pizzę ciastem.
Dodaj swoje ulubione składniki i zapiekaj około 10 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















