Pyszna i zdrowa wersja pizzy. Tym razem bezglutenowa - idealna na wieczorne przyjęcia.
składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 łyżka zmielonego lnu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 2 białka
przyrządzanie:
- Wszystkie suche składniki umieścić w jednej misce i ze sobą przemieszać.
- Przygotować rozczyn z drożdży i odstawić do wyrośnięcia
- Białka ubić
Suche składniki wysypać na stolnice i dodać do nich letni rozczyn, zagnieść ciasto, a na samym końcu dodać białka ubite, oliwę i przyprawić solą oraz pieprzem. Wyrobić ciasto i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Spody do pizzy są już prawie gotowe. Teraz nastaw piekarnik na 200 stopni.
Wyłóż blaszkę na pizzę ciastem.
Dodaj swoje ulubione składniki i zapiekaj około 10 minut.