Pięknie pachnąca zapiekanka ziemniaczana. Koniecznie odkryjcie jaka prosta, tania i pyszna!
składniki:
- pół kilo ziemniaków
- około 4 średnich pomidorów
- 2 jajka
- około 5 łyżek śmietany 18%
- 1 sztuka papryki
- cebula
- zielona pietruszka lub inna zielenina
- kawałek sera żółtego
- szynka
przyrządzanie:
Ziemniaki podgotuj, nie do całkowitej miękkości, tak na al dente.
Resztę warzyw pokrój w kostkę, ser i szynkę zetrzyj na tarce. Podsmaż szybkę na oliwie, około 5 minut.
Wymieszaj zrazem śmietanę, jajko, zieleninę.
Ostudzone ziemniaki pokrój w plasterki, średniej grubości.
Przygotuj naczynie do zapiekania. Ziemniaki teraz ułóż na spodzie naczynia, następnie przykryj je pomidorami w plastrach, kawałkami cebuli, papryką. Zalej wszystko połową przygotowanego wcześniej sosu jajecznego. Czynność powtórz 2 razy. Gdy wylejesz ostatnią warstwę sosu, posyp ja garścią startego sera.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni około 50 minut