Najpyszniejsza i zarazem najprostsza zupa grzybowa z suszonych grzybów. To przepis na święta i nie tylko. Jest tak pyszna, że Twoja rodzina ją pokocha od pierwszego talerza!
składniki:
- 1/2-1 szklanka suszonych grzybów
- włoszczyzna: 2-3 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera
- cebula
- ząbek czosnku
- oliwa do smażenia
- śmietana
- ziele angielskie
- pieprz
- liść laurowy
- sól
przyrządzanie:
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na 15-30 minut. Potem ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Przecedź przez sito z drobnymi oczkami, ale nie wylewaj wody, przecedzenie ma na celu pozbycie się nieczystości.
Marchewki, pietruszkę i seler obierz, umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, zeszklij w dużym garnku. Dodaj pokrojoną włoszczyznę i przesmaż dosłownie 1 minutę. Zalej gorącą wodą (ok. 500- 2 szklanki), dodaj ziele angielskie, 2 listki laurowe, pieprz i szczyptę soli. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą miękkie a wywar przejdzie ich aromatem (ok. godziny). Wyciągnij warzywa, możesz je pokroić w kostkę i dodać do zupy jeśli lubisz, ja wyjęłam, zostawiłam tylko 2 kawałki marchewki.
Dodaj pokrojone w paski ugotowane grzyby i wodę z gotowania. Gotuj jeszcze ok. 10 minut.
Jeśli chcesz zabielić zupę to do kubeczka wlej 2 łyżki śmietany i trochę gorącej zupy, wymieszaj i potem wlej do zupy. Szybko wymieszaj. W ten sposób unikniesz zwarzenia się śmietany.
SPRAWDŹ PRZEPIS NA : RYBĘ PO GRECKU >>>