Sushi to przysmak, do którego wielu z nas podchodzi z małym dystansem. Przecież za drogie, w domu nie da się zrobić, pracochłonne. Zapomnijcie tych stereotypach! W domowym zaciszu można wyczarować pyszne sushi. Co zatem zrobić, aby uzyskać podobny smak przy minimalnym nakładzie kosztów, wysiłku oraz czasu? Przeczytajcie nasz przepis!
składniki:
- 200g ryżu białego (lub ryżu do sushi)
- łyżka ziaren sezamu
- 1/2 ogórka
- 1/2 papryki
- 100g wędzonego łososia (lub innej ryby zgodnie z preferencjami)
- 1/2 awokado
- 1/2 arkusza nori
- 2 łyżki octu do sushi (można również użyć mieszaniny przygotowanej z dwóch łyżek octu ryżowego, łyżeczki cukru i szczypty soli)
- 2 łyżki marynowanego imbiru do sushi
- sos sojowy
- wasabi
przyrządzanie:
- Ugotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Przygotuj ocet do sushi mieszając ocet ryżowy, cukier i sól. Ocet podgrzewaj na małym ogniu aż cukier się rozpuści, a następnie ostudź mieszankę.
- Ugotowany ryż polej przygotowanym octem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Z ogórka usuń nasiona (i ewentualnie skórkę jeśli jest zbyt gruba) i pokrój go w niewielkie paseczki. Podobnie postąp w przypadku papryki. Awokado obierz ze skórki i pokrój na kawałki. Arkusz nori potnij nożyczkami na cienkie paski.
- Ryż wyłóż do miseczek i przystrój go kawałkami warzyw, łososiem, paskami nori. Możesz również wymieszać wszystkie składniki.