Miękkie w środku, posypane makiem, sezamem lub płatkami migdałów. Bajgle idealnie nadają się do śniadania, jako przekąska lub na piknik. Poznaj najprostszy przepis na bajgle!
składniki:
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 5 szklanek mąki typ 550
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- pół szklanki letniego mleka
- 1 szklanka wody
przyrządzanie:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, drożdże, oliwę, jajko, mleko i wodę. Wszystko zagniatamy przez około 10 minut, aż ciasto będzie gęste i elastyczne.
- Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 2 godziny).
- W międzyczasie przygotowujemy posypkę do bajgli. Możemy uprażyć sezam, płatki migdałów, ziarna słonecznika lub posypać makiem. Ziarna należy przyprażyć na suchej patelni.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-15 równych części. Z każdej formujemy wałek o długości 50 cm i łączymy jego końce.
- Bajgle obtaczamy w ziarnach i przekładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku (góra + dół) nagrzanym do 200 stopni przez około 25 -30 minut.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Prosty przepis na pszenne bułeczki