Gotowane, duszone, smażone, pieczone, z grilla. Ziemniaki są niezastąpionym składnikiem kuchni polskiej. Tym razem zobacz jak przygotować ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem masła i liścia pietruszki.

czas: 50 minut
liczba porcji: 3 osoby
składniki:
- 6 łyżek masła
- 8 średnich ziemniaków
- 16 dużych liści pietruszki
- sól gruboziarnista
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 230°C.
- Przekroić ziemniaki wzdłuż na pół.
- Umieścić brytfankę z masłem w piekarniku na ok. 1 minutę.
- Rozłożyć ziemniaki w brytfance, nałożyć liście pietruszki i posypać solą.
- Polać ziemniaki roztopionym masłem i włożyć do piekarnika
- Piec około 35-40 min. w zależności od wielkości ziemniaków.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













