Gotowane, duszone, smażone, pieczone, z grilla. Ziemniaki są niezastąpionym składnikiem kuchni polskiej. Tym razem zobacz jak przygotować ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem masła i liścia pietruszki.

czas: 50 minut
liczba porcji: 3 osoby
składniki:
- 6 łyżek masła
- 8 średnich ziemniaków
- 16 dużych liści pietruszki
- sól gruboziarnista
przyrządzanie:
- Rozgrzać piekarnik do 230°C.
- Przekroić ziemniaki wzdłuż na pół.
- Umieścić brytfankę z masłem w piekarniku na ok. 1 minutę.
- Rozłożyć ziemniaki w brytfance, nałożyć liście pietruszki i posypać solą.
- Polać ziemniaki roztopionym masłem i włożyć do piekarnika
- Piec około 35-40 min. w zależności od wielkości ziemniaków.