Oto przepis na specjalne okazje! Po co kupować torty z cukierni jeżeli możemy je zrobić sami? Oto najprostszy i najsmaczniejszy przepis na torcik truskawkowo-śmietankowy. Z tym przepisem z pewnością ci się upiecze!
składniki:
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
- 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka truskawek
- 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 400 ml śmietany kremówki (36%)
- 500 g serka mascarpone (2 opakowania)
- 5 pełnych łyżek cukru pudru (lub więcej, do smaku)
- około 1 kg świeżych truskawek, przekrojonych na pół
przyrządzanie:
Jeden z przygotowanych blatów tortowych położyć na paterze. Nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej a na nią równo pokrojone truskawki. Na wierzch położyć kolejny blat tortu, nasączyć 1/2 szklanki kompotu. Wyłożyć 1/3 masy śmietankowej, warstwę truskawek, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i namoczyć resztą kompotu. Wierzch i boki wysmarować pozostałą masą śmietankową, boki dowolnie udekorować – u mnie są to płatki migdałów i drobno posiekane migdały. Ozdobić truskawkami. Schłodzić.
ZOBACZ TEŻ: Amerykańska szarlotka – apple pie