Pyszne i delikatne naleśniki w stylu amerykańskim.

składniki:
- szklanka mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
- łyżka cukru
- szklanka maślanki
- jajko
- szczypta soli
- 4 łyżki masła
- słoiczek konfitury wiśniowej lub syrop klonowy
przyrządzanie:
- Roztop dwie łyżki masła. Wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- Dokładnie zmiksuj z maślanką, roztopionym masłem i jajkiem. Odstaw na 45 minut.
- Smaż nieduże placuszki.
- Możesz podawać z konfiturą lub syropem klonowym
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














