To przepis dla tych, którzy nie znoszą kulinarnej nudy i monotonii. Jeżeli uwielbiacie naleśniki na wytrawno, koniecznie powinniście spróbować ich w BURACZANEJ wersji.
składniki:
- 1 średniej wielkości, upieczony burak
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Buraka umyj, nie obieraj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie miękki.
- Po upieczeniu buraka obierz, następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładkie puree.
- Dodaj mleko, jajka, mąkę oraz szczyptę soli, słodzidło i całość ponownie zmiksuj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodaj nieco więcej mleka, jeżeli za rzadkie dodaj mąki.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.