To przepis dla tych, którzy nie znoszą kulinarnej nudy i monotonii. Jeżeli uwielbiacie naleśniki na wytrawno, koniecznie powinniście spróbować ich w BURACZANEJ wersji.

składniki:
- 1 średniej wielkości, upieczony burak
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
przyrządzanie:
- Buraka umyj, nie obieraj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będzie miękki.
- Po upieczeniu buraka obierz, następnie zmiksuj za pomocą blendera na gładkie puree.
- Dodaj mleko, jajka, mąkę oraz szczyptę soli, słodzidło i całość ponownie zmiksuj. Jeżeli ciasto wyjdzie zbyt gęste dodaj nieco więcej mleka, jeżeli za rzadkie dodaj mąki.
- Smaż naleśniki na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














