Propozycja na danie główne- pożywne naleśniki gryczane z farszem szpinakowym.
składniki:
- jajko
- 250 g mąki gryczanej
- łyżeczka soli
- 500 ml wody
- olej
- 500 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- 50 g sera gorgonzola
- 5 orzechów włoskich
- sól, pieprz
przyrządzanie:
- Jajko roztrzep, dodaj mąkę, sól, powoli wlewaj wodę, ciągle mieszając. Odstaw na godzinę.
- Szpinak rozmróź i podduś na maśle, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem.
- Gorgonzolę podgrzej w rondelku, dodaj śmietanę i pokruszone orzechy.
- Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej, posmarowanej patelni około minuty z każdej strony.
- Usmażone na złoty kolor naleśniki posmaruj farszem szpinakowym, złóż na pół i polej sosem serowym.