Takie desery jada się tylko na Węgrzech.
przepis z kuchni: węgierskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
na naleśniki:
1 jajko
szklanka mleka
ćwierć szklanki gazowanej wody mineralnej
kilka łyżek mąki
olej do smażenia
na nadzienie i polewę:
szklanka mielonych włoskich orzechów
pół kostki margaryny lub masła
¾ szklanki cukru
6-7 łyżek kakao
odrobinka bitej śmietanki dla ozdoby
kieliszek wysokoprocentowego alkoholu (rum, brandy)
przyrządzanie:
Podane składniki dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym na patelni oleju smażyć na rumiano 4 cienkie naleśniki. Przygotować masę czekoladową: rondelku roztopić margarynę. Do gorącej dodać cukier i mieszać, żeby się rozpuścił, a następnie dodać kakao jeszcze przez chwilę podgrzewać. Połowę masy wymieszać z orzechami.
Masę rozłożyć na ćwiartce naleśnika, a następnie naleśnik złożyć w trójkąt. W ten sposób postępować z pozostałymi.
Tak przygotowane porcje polać pozostałą masą czekoladową (jeśli zanadto zgęstniała -podgrzać). Udekorować bitą śmietaną, a następnie – tuż przed samym podaniem – obficie skropić alkoholem i zapalić.