Najszybsze danie obiadowe i deserowe? Oczywiście - naleśniki. Podajemy je i na słodko, i na ostro, dlatego czasem warto nasze przyzwyczajenia ożywić, a ciasto naleśnikowe odrobinę odmienić.
składniki:
250 ml mleka
200 g mąki
2 jaja
1 żółtko
2 saszetki herbaty leśnej
150 g konfitury z leśnych owoców
150 g mascarpone
2-3 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka cukru
Olej do smażenia
przyrządzanie:
Herbatę zaparzyć w 250 ml wody, wystudzić, dodać mleko, mąkę, 2 jaja, łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.
Z otrzymanego ciasta smażyć cienkie naleśniki.
Żółtko utrzeć z cukrem pudrem i wymieszać z mascarpone.
Naleśniki smarować warstwą mascarpone i warstwą konfitury, zawijać w rulony.
ZOBACZ TEŻ: Beza z malinami i serkiem mascarpone