Brzmi niewiarygodnie, prawda? Jednak ta buraczana wieża przekładana kremowym serkiem to idealna przekąska, która zaskoczy każdego...
składniki:
- 4 średniej wielkości buraki
- 200g kremowego serka
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- 4 łyżeczki startego chrzanu
- oliwa
- sól
- zielony pieprz
przyrządzanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Buraki umyć, osuszyć, obciąć natkę (jeśli macie buraki z botwinką) i odstający korzeń. Natrzeć oliwą, owinąć folią aluminiową, włożyć do piekarnika i piec przez 40 minut. Buraki wyjąć, odwinąć z folii i odstawić do ostygnięcia. Po tym czasie pokroić je na plastry o szerokości 0,5cm.
W misce wymieszać serek, pokrojony szczypiorek i chrzan. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Układać na talerzu najpierw plaster z buraka, następnie łyżeczkę masy serowej i znowu plaster buraka. Czynność powtarzać do momentu, gdy zostanie nam już tylko czubek buraka, którym należy przykryć całą wieżę. Identycznie postąpić z pozostałymi burakami.