Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Naleśniki z kapustą i pieczarkami

Naleśniki na obiad. Tym razem wariant bardzo treściwy- z kapustą i pieczarkami a do tego sos pomidorowy, wszystko zapieczone z serem

składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • mąka
Farsz
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg pieczarek
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • jajko
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do zup
  • ser żółty

przyrządzanie:

  • Mleko, wodę, sól, jajka miksuj razem, stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  • Na lekko posmarowanej olejem patelni usmaż naleśniki. Kapustę ugotuj. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i uduś na maśle razem z pokrojoną cebulą. Kapustę ostudź i odciśnij rękami.
  • Zmiel wszystko, dodaj jajko, przypraw.
  • Naleśniki rozłóż, rozsmaruj farsz i zwiń w rulony.
  • Ułóż na blasze jeden obok drugiego, polej sosem i włóż do piekarnika na około 15 minut.
  • Na każdy naleśnik ułóż plaster sera i zapiecz.

Sos:

  • około 1 litr wody zagotuj, dodaj kostkę rosołową, całą cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat.
  • Gotuj około 5 minut, wyjmij cebulę, sporządź zawiesinę z mąki i wody i wlej, ciągle mieszając. Zagotuj.
  • Dodaj masło, śmietanę i przyprawy.