Naleśniki na obiad. Tym razem wariant bardzo treściwy- z kapustą i pieczarkami a do tego sos pomidorowy, wszystko zapieczone z serem
składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- 2 jajka
- mąka
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg pieczarek
- 1 cebula
- łyżka masła
- jajko
- pieprz
- sól
- przyprawa do zup
- ser żółty
przyrządzanie:
- Mleko, wodę, sól, jajka miksuj razem, stopniowo dodawaj mąkę, mieszając, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
- Na lekko posmarowanej olejem patelni usmaż naleśniki. Kapustę ugotuj. Pieczarki pokrój na mniejsze kawałki i uduś na maśle razem z pokrojoną cebulą. Kapustę ostudź i odciśnij rękami.
- Zmiel wszystko, dodaj jajko, przypraw.
- Naleśniki rozłóż, rozsmaruj farsz i zwiń w rulony.
- Ułóż na blasze jeden obok drugiego, polej sosem i włóż do piekarnika na około 15 minut.
- Na każdy naleśnik ułóż plaster sera i zapiecz.
Sos:
- około 1 litr wody zagotuj, dodaj kostkę rosołową, całą cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat.
- Gotuj około 5 minut, wyjmij cebulę, sporządź zawiesinę z mąki i wody i wlej, ciągle mieszając. Zagotuj.
- Dodaj masło, śmietanę i przyprawy.