Propozycja na danie główne- tradycyjne naleśniki z farszem.
składniki:
Naleśniki
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka tymianku
- 50 dag roztopionego masła
- 1,5 szklanki mleka
- tłuszcz do smażenia
- pęczek szczypiorku
- 25 dag pieczarek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 dag filetów z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 200 g śmietany 22%
przyrządzanie:
- Mąkę wymieszać z jajkami, solą i tymiankiem. Mieszając, dodawać na zmianę roztopione masło i mleko, aż powstanie płynne, ale gęste i gładkie ciasto.
- Przykryć i odstawić na 30 minut. Szczypiorek drobno posiekać. Oczyszczone pieczarki opłukać i pokroić w cienkie plasterki, po czym skropić sokiem z cytryny.
- Filety pokroić na wąskie paski lub w kosteczkę. Rozgrzać 1 łyżkę oleju i obsmażyć na nim mięso.
- Przyprawić solą i pieprzem, przełożyć z patelni i odstawić. Na patelnię wlać resztę oleju i smażyć pieczarki przez 5 minut na dużym ogniu. Do pieczarek i szczypiorku dodać mięso i śmietanę.
- Całość wymieszać i gotować na małym ogniu bez przykrycia 10 minut. Przyprawić pieprzem i solą.
- Na gorącym tłuszczu usmażyć 8 naleśników, posmarować nadzieniem i zwinąć.