Naleśniki na wytrawno to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację na ciepło. My stawiamy na prostotę i podajemy je z serem i suszonymi pomidorami. Pycha!
składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej lub lekko gazowanej
- 2 jajka
- szklanka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- olej roślinny do smażenia (przesmarowania patelni) - podczas smażenia tych naleśników, używam oleju z suszonych pomidorów - dzięki temu nabierają jeszcze głębszego aromatu pomidorów i ziół
- mozzarella pokrojona na drobne kawałki lub w kostkę
- kilka kawałków suszonych pomidorów (na 1 naleśnik)
przyrządzanie:
-
Pomidory osączyć z zalewy (olej zachować do smażenia). Pokroić na mniejsze kawałki. Podobnie mozzarellę. Wszystkie składniki wymieszać.
-
Mąkę z solą przesiać, dodać jajka, mleko i/lub wodę, cukier. Wyrabiać minutę mikserem, by nie pozostały grudki z mąki. Powinno mieć dość gęstą konsystencję. W razie potrzeby zagęścić dodatkową ilością mąki lub rozrzedzić odrobiną mleka lub wody. Ciasto najlepiej nakryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło. Patelnię delikatnie natłuścić pędzelkiem maczanym w oleju, rozprowadzić na niej porcję ciasta, smażyć najpierw z jednej strony na delikatny złoty kolor.
-
Po obróceniu naleśnika (by dosmażyć drugą stronę), na naleśniku rozrzucamy dodatki w postaci pokrojonych suszonych pomidorów, mozzarelli. Składamy na pół. Na małym ogniu smażymy jeszcze przez chwilę na każdej ze stron, by rozpuścić ser.