Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Naleśniki z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Naleśniki na wytrawno to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację na ciepło. My stawiamy na prostotę i podajemy je z serem i suszonymi pomidorami. Pycha!

składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej lub lekko gazowanej
  • 2 jajka
  • szklanka mąki  pszennej
  • szczypta soli
  • 1  łyżeczka cukru
  • olej roślinny do smażenia (przesmarowania patelni) - podczas smażenia tych naleśników, używam oleju z suszonych pomidorów - dzięki temu nabierają jeszcze głębszego aromatu pomidorów i ziół
  • mozzarella pokrojona na drobne kawałki lub w kostkę
  • kilka kawałków suszonych pomidorów (na 1 naleśnik)

przyrządzanie:

  • Pomidory osączyć z zalewy (olej zachować do smażenia). Pokroić na mniejsze kawałki. Podobnie mozzarellę. Wszystkie składniki wymieszać.
     
  • Mąkę z solą przesiać, dodać jajka, mleko i/lub wodę, cukier. Wyrabiać minutę mikserem, by nie pozostały grudki z mąki. Powinno mieć dość gęstą konsystencję. W razie potrzeby zagęścić dodatkową ilością mąki lub rozrzedzić odrobiną mleka lub wody. Ciasto najlepiej nakryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło. Patelnię delikatnie natłuścić pędzelkiem maczanym w oleju, rozprowadzić na niej porcję ciasta, smażyć najpierw z jednej strony na delikatny złoty kolor.
  • Po obróceniu naleśnika (by dosmażyć drugą stronę), na naleśniku rozrzucamy dodatki w postaci pokrojonych suszonych pomidorów, mozzarelli. Składamy na pół. Na małym ogniu smażymy jeszcze przez chwilę na każdej ze stron, by rozpuścić ser.