Jak wiadomo truskawki są owocami kojarzącymi się z polskim latem. W okresie zimowym wystarczy tylko obrobina chęci, wolnego czasu, zaopatrzenie się w mrożone truskawki i można chociaż na chwile przenieść się w okres letniego wypoczynku i relaksu. Potrawa łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
- 8 naleśników
- 400 g truskawek
- 25 ml rumu
- 3 łyżki cukru
- 150 ml białej śmietany
Przygotowanie:
Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek, pokroić na kawałki, posypać cukrem, wlać rum, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Na gorące naleśniki kłaść po 3 łyżki truskawek i po dwie łyżki śmietany. Składać naleśniki w kornety i podawać. Tak samo można przygotować naleśniki z innymi owocami: morelami, wiśniami, jagodami, poziomkami, malinami itp.