Nie znajdziecie lepszego przepisu na smakowite naleśniki z twarogiem! Wygrzebany z babcinych notatek naszej redakcyjnej koleżanki. Ciasto zachwyca puszystością, a nadzienie aksamitnością. Uwielbiamy je!
składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jaja
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju
- 500g twarogu półtłustego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka cynamonu
przyrządzanie:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni (inaczej nasze naleśniki będą zbyt tłuste). Smażąc obracamy je aby zazłociły się równomiernie po obu stronach. Twaróg mielimy maszynką z drobnymi oczkami, dodajemy pozostałe składniki oraz dobrze wyrabiamy. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki zwijamy i podajemy. Można też nałożyć na naleśnik złożyć go w kostkę i jeszcze podsmażyć aby farsz się rozgrzał.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem