Przepis na pyszne zapiekane naleśniki.
składniki:
- 25 dag mąki
- 3 jajka
- 1/4 litra mleka
- 1/4 litra wody
- 1/2 twarogu
- sól
- 10 dag cukru
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- żółtko
- 10 dag rodzynków
- 10 dag masła do smarowania patelni
- 100 g kwaśnej śmietany
- łyżka płatków migdałowych
przyrządzanie:
- Z mąki, jajek, soli, mleka i wody przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki.
- Biały ser utrzeć na krem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtko i rodzynki. Jeśli ser jest zbyt gęsty, mozna dodać trochę śmietany.
- Każdy naleśnik posmarować masą twarogową, zawinąć i ułożyć w wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formie.
- Naleśniki polać śmietaną, wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 20 min w temp 200 stopni C.