
Intensywny smak leśnych jeżyn sprawia, iż nalewka z nich przyrządzona łączy w sobie nuty słodyczy, jak i delikatnej goryczki
przepis z kuchni: polskiej
czas: 15 minut +1 miesiąc
składniki:
1 kg jeżyn
30 dag cukru
kawałek laski wanilii
1/2 l wódki
0,2 l spirytusu
przyrządzanie:
Jeżyny umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, dodać cukier, laskę wanilii. Zalać spitytusem oraz wódką, szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc w słoneczne mejsce. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować. Przelać do butelek.
uwagi:
Aby z poozostałych po nalewce owoców otrzymać likier jeżynowy, należy je zasypać niepełną szklanką cukru, wlać ok. 1/3 szklanki spirytusu i odstawić na kolejny miesiąc.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













