Intensywny smak leśnych jeżyn sprawia, iż nalewka z nich przyrządzona łączy w sobie nuty słodyczy, jak i delikatnej goryczki
przepis z kuchni: polskiej
czas: 15 minut +1 miesiąc
składniki:
1 kg jeżyn
30 dag cukru
kawałek laski wanilii
1/2 l wódki
0,2 l spirytusu
przyrządzanie:
Jeżyny umyć, osuszyć. Wrzucić do słoja, dodać cukier, laskę wanilii. Zalać spitytusem oraz wódką, szczelnie zamknąć. Odstawić na miesiąc w słoneczne mejsce. Następnie nalewkę zlać, przefiltrować. Przelać do butelek.
uwagi:
Aby z poozostałych po nalewce owoców otrzymać likier jeżynowy, należy je zasypać niepełną szklanką cukru, wlać ok. 1/3 szklanki spirytusu i odstawić na kolejny miesiąc.