
Prawdziwie dziki kwiat wśród nalewek.
przepis z kuchni: polskiej
czas: 20 minut + prawie 7 miesięcy
składniki:
pół kilograma owoców dzikiej róży
butelka (0,7 l) białego wina
pół litra siprytusu
pół litra wody
kilogram cukru
przyrządzanie:
Owoce dzikiej róży, oczyszczone z włosków oraz pestek drobno kroimy i miażdżymy (mikser będzi tu niezwykle pomocny). Z wzrzącej wody i cukru przygotowujemy syrop. Następnie wsypujemy do naczynia i zalewamy winem, spirytusem i syropem. Odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe i nasłonecznione miejsce. Po tym czasie przefiltrowujemy i odstawiamy na tydzień, tym razem w ciemne miejsce. Potem pozostaje nam jeszcze jedno filtrowanie, rozlanie do butelek i odstawienie na pół roku w chłodne i ciemne miejsce.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













