Kto raz spróbuje, nigdy nie zapomni tego smaku: ta nalewka łączy w sobie smaki ogrodu, sadu i lasu
przepis z kuchni: ukraińskiej
czas: 15 minut+ 8 miesięcy
składniki:
2 kg wydrylowanych wiśni
1 kg dojrałych malin
1 kg obranych z szypułek czerwonych porzeczek
4 goździki
4 drobno posiekane migdały
kawałek kory cynamonu
spirytus
cukier
przyrządzanie:
Z owoców wycisnąć w sokowirówce sok. Wymieszać i wlać do sloja. Na każdy litr soku wlać litr spirytusu i wsypać 1 kg cukru. Dodać pozostałe składniki. Postawić szczelnie zamknięty słój na słońcu, codziennie potrząsać, aby rozpuścił się cukier. Po sześciu tygodniach przefiltrować, wlać do butelek i odstawić w ciemne miejsce na ok. 7 miesięcy.