Napój św. Klemensa ma już całkiem sporo lat, ale wciąż zaskakuje swoją prostotą i cudownym połączeniem melisy z owocami cytrusowymi. Idealny na popołudniową sjestę.

składniki:
- 2 torebki melisy
- 1,5 litra wrzątku
- gałązka suszonej lawendy
- 1 cytryna
- 1 pomarańcz
- cukier lub miód do smaku
- kawałek świeżego imbiru
przyrządzanie:
- Zaparz herbatę, dodaj lawendę
- Obierz i pokrój w plasterki imbir
- Umyj i pokrój w plastry cytrynę, pomarańcze
- Włóż owoce i imbir do dzbanka, zalej przecedzoną herbatą
- Po chwili dopraw do smaku cukrem lub miodem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














