Napoleonka gości w niemal każdej kawiarni. Jednak jeśli skorzystasz z naszego przepisu bez problemu wykonasz ją w domu. Będzie zdrowiej i smaczniej.
składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstej śmietany (z kubeczka, kwaśnej, 18%)
Masa
- 4 całe jajka
- 14 łyżeczek cukru
- 16 łyżeczek mąki pszennej
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 litr mleka
przyrządzanie:
- Zagnieść ciasto z podanych składników: mąkę przesiać na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę masło lub margarynę i siekać dokładnie nożem aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko, żółtko i wymieszać. Ciasto można też zagnieść w mikserze planetarnym.
- Zacząć zagniatać ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę, pod koniec dodać śmietanę. Podzielić na 2 części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Obie części ciasta cieniutko rozwałkować i piec w blaszkach o wymiarach ok. 25 x 36 cm wyłożonych papierem do pieczenia przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ostudzić.
Masa
- Jajka z cukrem rozbić widelcem. Dodać mąkę, cukier wanilinowy i wymieszać. Następnie wlać mleko, postawić na ogniu i mieszać aż do rozpuszczenia się składników i otrzymania gładkie masy. Po zagotowaniu odstawić z ognia i przestudzić.
- Letnią masę budyniową wylać na pierwszy placek. Przykryć drugim plackiem i posypać cukrem pudrem. Odstawić na ok. 3 godziny.