Jeżeli uwielbiacie ostre smaki, koniecznie musicie wypróbować ten krem z pomidorów. Jest niezwykle aksamitny i aromatyczny. A do tego wykonanie go jest banalnie proste.
składniki:
- - Puszki pomidorów
- - Duża cebula
- - Świeża bazylia
- - 4 ząbki czosnku
- - Olej
- - Sos chilli
- - Kostka bulionowa
przyrządzanie:
- Kurczaka nacieramy miodem, cząbrem, tymiankiem, oregano, pieprzem.
- Wino podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i kostkę bulionową.
- Dodajemy sos sojowy i drobno posiekane chilli. Stawiamy rondelek na malutkim ogniu, aby sos cały czas był ciepły.
- Kurczaka umieszczamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika (180 stopni). Pieczemy do miękkości (około 2 godzin), polewając często sosem.