Nasi sprzymierzeńcy
Warto także wspomnieć o takich produktach, które są w stanie w naturalny sposób przyspieszyć nasz metabolizm. Wśród nich na pierwszym miejscu wspomniana woda w dużej ilości, ale także zielona herbata i kawa (tylko nie przesadzajmy z jej ilością) oczywiście bez śmietanek, syropów i nie słodzona. Zamiast soli warto stosować wszelkie zioła i przyprawy, które nie dość że urozmaicają smak naszych potraw to także dobroczynnie działają na nasz organizm przyspieszając trawienie. Będą to: chili, czosnek, cynamon, imbir, pieprz czarny, pieprz cayenne, curry, bazylia, kminek, majeranek, estragon, oregano, gałka muszkatołowa, anyż, rozmaryn, cząber, tymianek, koper włoski, kolendra, koperek i natka pietruszki.
Pamiętajcie, że regularne spożywanie 5 posiłków dziennie zjadanych co 3-4 godziny podkręci nasz metabolizm, ponieważ jeśli będziemy dostarczać na bieżąco energii naszemu organizmowi bez większych przerw nie będzie musiał jej magazynować w postaci tkanki tłuszczowej.
A już na sam koniec nie zapominajcie o tym, by się dobrze wysypiać i oczywiście uprawiać jakiś sport, nawet w umiarkowanych ilościach za to systematycznie. Ostatnia rada? Poza energią dostarczaną przez dobrze dobrane posiłki zadbajmy także o nasze samopoczucie i kondycję. Bez stosowania diet, zabójczych głodówek i wyciskania siódmych potów na siłowni.
Powodzenia!