Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Nie, to nie żart – meksykańskie mole

Nie, to nie żart – meksykańskie mole

Co prawda nazwa nie brzmi zachęcająco, ale spokojnie. Meksykańskie mole nie ma nic wspólnego z naszymi szkodliwymi molami. Słowo mole pochodzi od  wyrazu w prekolumbijskim języku náhuatl mulli, który oznaczał gulasz lub sos. I to to ostatnie słowo najlepiej oddaje naturę tej potrawy.

Mole to bowiem sos, oparty na bazie chili, przypraw i ziaren. Jest to tak popularne meksykańskie danie, że gdybyście spotkali meksykańskiego kucharza i poprosili o coś typowego z kuchni jego kraju, z pewnością przyrządziłby właśnie mole. Pytanie tylko jakiego rodzaju, bowiem istnieje mnóstwo odmian tego sosu. Najbardziej typowym jest mole poblano i to właśnie nim się dziś zajmiemy.

Do przyrządzenia mole będą nam potrzebne:

  • 100 g pestek z dyni (mogą być także z innego warzywa)
  • 100 g sezamu
  • 4 spore papryczki chili lub zamiast tego 4 czubate łyżki chili w proszku
  • olej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej (70%  kakao)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminku
  • zioła: bazylia, oregano, prowansalskie etc. – wedle uznania
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • 5 łyżek ketchupu lub sosu pomidorowego
  • pierś lub udka z kurczaka
  • kilka kromek chleba
  • ryż

Mole jest sosem, więc możemy je podawać do różnych dań, wedle gustu. W tym wypadku podamy przepis na jego  najpopularniejsze połączenie, którym jest kurczak. Mimo to można je podawać także po wegetariańsku – z samym ryżem, smakuje równie pysznie.

Kurczaka mazerujemy w misce wedle uznania (najlepiej w oleju, białym winie i ziołach) przez min. godzinę.

Ziarna dyni i sezamu rozbijamy w moździerzu razem z czosnkiem i ziołami. Czekoladę rozpuszczamy z rondelku a następnie doprawiamy czosnkiem i przyprawami.

Rozgrzewamy olej na patelni, następnie wrzucamy nań poszatkowaną paprykę, podsmażamy. Potem zalewamy to czekoladowym roztworem, dusimy i  doprawiamy łyżkami ketchupu. W razie potrzeby doprawiamy odpowiednio przyprawami.

Mole musi mieć pikantno-słodki smak, więc w celu jego uzyskania można dodać jeszcze cukru, pieprzu lub sproszkowanego chili. Należy jedna uważać, by nie przesadzić.

Gotujemy ryż i pieczemy kurczaka w piekarniku nastawionym na 150 stopni przez ok 20 – 30 min., tudzież odsmażamy drób na patelni. Gdy wszystko będzie gotowe, wykładamy na talerze i zalewamy sosem.

Ze względu na pikantność sosu podajemy danie z kromkami chleba.

Smacznego!